8 manieren om je blad aantrekkelijker te maken

Wanneer boeit een tijdschrift? Als het ritme van het blad klopt, als er afwisseling in zit en als je in ieder stuk kunt merken welk blad je aan het lezen bent. 8 tips om je tijdschrift aantrekkelijker te maken voor jouw lezer.

Essentie  Weet voordat je gaat schrijven of vormgeven heel goed voor welk blad en welke doelgroep je aan de slag gaat. Elk blad heeft bepaalde waardes, een bepaalde identiteit, en die moet goed omschreven zijn. Dit kan bijvoorbeeld ook met een ijkpersoon. Als iedereen weet wat de toonzetting is, weet je ook snel wat er wel in niet in thuishoort.

Cover  Door op de cover in verschillende groottes en lettertypen je stukken aan te kondigen, dwing je de lezer een bepaalde route af te leggen. Eerst ziet hij dit, dan dat. Iedere lezer is anders, dus met een aantal koppen heb je meer kans hem te boeien. Interesse opwekken kan ook door je formulering en een klein beeld erbij. Wees niet alleen maar informatief, maar verleid je lezer met een leuke of spannende kop.

Ritme  Wissel de stukken in het blad af: kort-lang, informatief-emotioneel, tekst-beeld, serieus-blij,  losse foto’s-beeldvullende foto, reisverhaal-thuis op de bank,  foto-illustratie. Bekijk ook of je niet bij ieder interview dezelfde soort foto op dezelfde plaats hebt staan, want dat geeft een statisch geheel.

Contrast  Gebruik je een aantal foto’s naast elkaar? Let er dan op dat er contrast is tussen de verschillende beelden. Bijvoorbeeld een shot veraf, een shot dichtbij, maak het boeiend door steeds een andere afstand tot het onderwerp aan te nemen, waardoor je als het ware naar een stripverhaal kijkt.

Compositie  Vooral bij pagina’s met verschillende losse onderdelen is het soms lastig een eenheid te krijgen: alles staat als los zand, er mist dynamiek. Begin dan met een basiscompositie (een diagonaal, een driehoek,een ster vanuit het midden) en plaats je items daarin.

Spring eruit  Leuk als je een strakke compositie hebt gemaakt: dit versterkt de samenhang tussen de verschillende items. Benadruk juist die lijnen door eruit te springen: het hoofd van het model springt uit het kader, die bloemen vallen net over de scheidslijn heen.

Extra tekstitems  Je kunt je tekst wel altijd netjes in het wit of een kader zetten, maar ook leuk:  labels aan een lint, een uitgescheurd notitieblaadje, een t-shirt. Er zijn tal van beelden te verzinnen waar je een opmerking, tip of aanvullende informatie op kwijt kan.

Portretfoto’s  Deze kunnen in een lijstje op een mooi ouderwets behang, met plakband geplakt, met een paperclip of wasknijper vastgezet. Heb je een aantal portretten naast elkaar? Zorg voor afwisseling, dat houdt de lezer alert. Dat kun je doen door een andere uitsnede, kleur-zwart/wit of een ander contrast waardoor de lezer duidelijk verschil ziet.